Lezing: Bijzondere boeken uit middeleeuws Zwolle

Eerder dit jaar startte er een bijzonder onderzoek bij Collectie Overijssel naar middeleeuwse handschriften. Dit zijn prachtige, eeuwenoude boeken die tot nu toe nog vaak onbekend zijn gebleven. Op 26 september neemt Hedzer Uulders je mee naar de wonderlijke wereld van het boek in laatmiddeleeuws Zwolle.

Hedzer was als geboren Overijsselaar én boekwetenschapper de ideale kandidaat om aan de slag te gaan met deze waardevolle handschriften. Als fellow bij Collectie Overijssel heeft hij ze ontcijferd, beschreven en onderzocht waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn. Het doel van het onderzoek is om deze boeken, en vooral de handschriften, beter te kunnen plaatsen in hun historische context en om ze toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Voorafgaand aan zijn onderzoek vertelde Hedzer ons wat hij hoopte aan te treffen: “Om die context te achterhalen, hoop ik aanwijzingen te vinden in de handschriften, zoals bezitterskenmerken, aantekeningen, opmaak, lettertypes, versieringen en dergelijke. Misschien kan zelfs worden vastgesteld uit welke instelling in het laatmiddeleeuwse Zwolle ze afkomstig zijn, zoals het Fraterhuis of één van de andere geestelijke instellingen die de stad Zwolle in de ‘gouden’ 15e eeuw rijk was. Soms bevinden die aanwijzingen zich niet in de boeken zelf, maar in bijvoorbeeld oude catalogi en inventarissen. Met al deze puzzelstukjes hoop ik een beter beeld te krijgen van deze boekencollectie, zodat dit schitterende Zwolse en Overijsselse erfgoed na vijf eeuwen weer gaat leven!”

Heeft Hedzer de puzzelstukjes bij elkaar kunnen brengen? Op dinsdag 26 september kom je het te weten, want dan vertelt hij je alles over zijn onderzoek bij ANNO Stadsmuseum Zwolle.