Expositie: Wederopbouw

Wederopbouw Expo en verhalen halen en brengen

In ANNO Stadsmuseum Zwolle kun je tot en met midden april verhalen van de Wederopbouwperiode ontdekken. Op 25 en 26 maart organiseren wij hierover twee themamiddagen.

Na de tweede wereldoorlog stond Nederland voor nieuwe uitdagingen. Er moest oorlogsschade worden hersteld. Daarnaast nam de vraag naar woningen door de explosieve toename van het aantal huwelijken, de geboortegolf en de daling van het sterftecijfer enorm toe. De woningnood werd tot ”volksvijand nummer 1” verklaard. Een groot deel van Nederland is toen opnieuw ingericht. De gebeurde op een totaal andere manier dan voor de oorlog. In Zwolle dateren delen van Assendorp, Pierik en Ittersum uit de wederopbouwperiode. De grote wijken uit die tijd zijn Dieze-Oost en Holtenbroek. Ze zijn ontworpen vanuit het ideaal van de maakbare samenleving.

Op de Verdieping in ANNO kun je de expositie over de Wederopbouwperiode bekijken. Deze tentoonstelling met foto’s en een film is in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en in samenwerking met Erfgoed van de Gemeente Zwolle tot stand gekomen. Ook kun je de aflevering van het tv-programma Andere Tijden over de miljoenste naoorlogse woning terugzien. Deze bijzondere woning staat aan de Hogekampsweg in Zwolle. Deze mijlpaal werd destijds groots gevierd in aanwezigheid van Koningin Juliana.

Deze expositie is tot halverwege april te bekijken.