Net zoals voorgaande jaren staat op Open Monumentendag het klinkend monument ‘de Taylorbeiaard’ ter beschikking aan twee studentbeiaardiers om ervaring op te doen op een van de beste instrumenten van het land. Dat is een mooie gelegenheid om toekomst en verleden aan elkaar te verbinden: duurzaamheid.
Van 12:00 uur tot 13:00 uur speelt Jessica Simonetti ‘Duurzaamheid 1’.
Jessica is derdejaars bachelorstudent aan de HKU met beiaard als hoofdvak. In 2018 maakte zij kennis met de beiaard. Het zette haar muzikale leven op de kop. Voor Jessica bestaat er niets mooiers dan het beklimmen van de eindeloze wenteltrappen om de eigenzinnige klanken van elk carillon te ontdekken. Een geluid dat voor haar bij een echte Nederlandse stad hoort. Simonetti zet zich ervoor in deze eeuwenoude traditie in de actualiteit te blijven houden.
Duurzaamheid is ook in de muziekwereld een urgent onderwerp. Vooral (pop)artiesten met hun vele internationale vluchten en grote festivals met plastic bekertjes alom vallen daarbij op. Het vak van de beiaardier is echter wonderlijk duurzaam. Zij spelen op veelal oude klokken muziek die de tand van de tijd hebben doorstaan. Een beiaard is een grote investering voor een stad of dorp maar een eenmalige! Als het instrument geïnstalleerd is bieden de klokken vele jaren muziek: een beiaard is een instrument van het volk. Zelf speelt Simonetti dan ook graag volksmuziek op de beiaard. Muziek die door en voor het volk werd en nog altijd wordt gespeeld. Voor volksmuziek en andere muziek die al vele generaties mee gaat is de term duurzaam dus op zijn plaats. Zeker gespeeld op klokken die zonder elektronische versterking, energiezuinig, over de hele stad heen klinken.
Van 15:00 uur tot 16:00 uur is Jeroen Heijungs te horen met ‘Duurzaamheid 2’
Jeroen Heijungs studeerde orgel en klavecimbel aan het Stedelijk Conservatorium van Arnhem bij respectievelijk Bert Matter en Kees Rosenhart. Hoewel muziek de grote liefde was is hij vooral werkzaam geweest als systeembeheerder in de automatisering.
Na dit intermezzo van bijna 35 jaar heeft hij echter de muziekstudie weer opgepakt en studeert sinds september 2020 aan de Nederlandse Beiaardschool in zijn woonplaats Amersfoort, en hoopt in 2023 deze studie af te ronden met het master-diploma. Tegelijkertijd is hij ook werkzaam bij Beiaardcentrum Nederland.
Naast orgel, klavecimbel en beiaard speelt Jeroen ook graag clavichord. Van alle toetsinstrumenten is dit het kleinste, allerzachtste en meest intieme, en vormt zo een fraai contrast met de reuzegrote en alom aanwezige beiaard!
Vanuit de ANNO-museumtuin kun je hen horen én zien spelen via een beeldverbinding.