Kennismaken met de verhalen van Zwolle, dat doe je in hét museum van de stad. ANNO Stadsmuseum Zwolle brengt je de historie van onze mooie stad door middel van persoonlijke verhalen van Zwollenaren.
Het museum is een samenwerking van Stichting Allemaal Zwolle, Collectie Overijssel en Gemeente Zwolle Bouwhistorie en Archeologie. Omdat geschiedenis een compleet verhaal vormt als het vanuit verschillende invalshoeken wordt bekeken, maakt dat dit partnerschap een zo compleet mogelijk beeld van de historie van Zwolle kan bieden. Allemaal samengebracht in het prachtige Drostenhuis. Gebouwd in 1551 door de Drost van Drenthe, het Drostenhuis mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Zwolle. Geheel in stijl van het gedachtengoed van ANNO Stadsmuseum Zwolle, vind je in het museum een schat aan Zwolse verhalen, van toen tot nu. Het museum leidt je rond door deze verhalen, zoals het verhaal van Joan Der van der Capellen tot den Pol, de strijder voor democratie. En natuurlijk voert de reis je langs Thomas á Kempis, de grondlegger van de Moderne Devotie. Maar ook Hansken, de olifanti in de Broerenkerk en Marijn de Vries, fietsburgermeester. Vergeet ook niet om even in de keuken te kijken, één van de twee oudste museale keukens van Nederland, die van top tot teen is betegeld. De originele tegels zijn hier nog te zien.
Daarnaast kun je met behulp van een tablet meer te weten komen over de historie van het Drostenhuis. Wie woonden er, wat waren hun gebruiken en wat zijn de belangrijkste bouwhistorische elementen van de ruimtes en het huis? Dit en meer beleef je door middel van een interactieve app.
Neem tijdens je bezoek ook een kijkje in één van de bijzondere ruimtes in het museum, zoals het Lab. Hier hebben erfgoed en archeologie een plek in het museum. Deze afdeling van de Gemeente Zwolle doet bouwhistorisch onderzoek en leidt archeologische opgravingen in en rondom de stad. Zoals het bijzondere onderzoek op Stinspark in de wijk Westenholte, dat plaatsvindt sinds begin 2023. Hier onderzoeken we de grond waar in 1362 het kasteel van Zweder van Voorst werd belegerd en uiteindelijk met de grond gelijk werd gemaakt. Sinds dit voorval is op deze locatie niet gegraven, dus er kunnen nog veel schatten uit tevoorschijn komen. In het lab zitten archeologen te werken, je kunt met ze meekijken (en vragen stellen) terwijl zij live onderzoek doen.
Boven in de nieuwbouw vind je het archief van Collectie Overijssel. Hier speel je het archiefspel of kun je stukken inzien die je hebt opgevraagd. Over een Zwols gebouw, je Overijsselse familie of historische gebeurtenissen. Collectie Overijssel is bijvoorbeeld in het bezit van de volledige fotocollectie van persfotograaf Dolf Henneke. Dit zijn meer dan 56.000 foto’s!
Ook kun je boven de verdieping bezoeken, een wisselende expositie van bijzondere Zwolse verhalen.
Je maakt je bezoek af door een bezoek te brengen aan de museumwinkel, voor een leuk aandenken aan Zwolle. En door even te stoppen in het museumcafé, voor een kopje ANNO koffie, een speciale koffieblend, speciaal gebrand voor ANNO Stadsmuseum Zwolle. Hier geniet je van een Speltkoek van de Zwolse stadsbakker of van een taartje van bakkerij Holtkamp. Ga lekker zitten in het café, of kies voor een tafeltje in onze mooie museumtuin, waar je met uitzicht op de Peperbus kunt genieten van de rust van de binnentuin. Een oase in de drukke stad. Je hebt dan ook direct zicht op het torentje van het Drostenhuis, wat in 1551 een echt teken van weelde was. Deze stadstuin is sinds de bouw van het huis nooit anders geweest dan een binnentuin. Overigens heb je vanaf de tuinkamer in het museum mooi uitzicht over de tuin, het is een echte aanrader om daar even in de vensterbank te gaan zitten.
Ook voor kinderen is in het museum van alles te doen. Kom je het kidsembleem tegen? Dan is dat een teken dat je eraan mag zitten en dat er misschien wel een leuke opdracht te doen is vandaag. In elk geval kun je altijd de museumbingo meedoen. Kun jij alles vinden wat we op de kaart gezet hebben? Roep dan hard bingo bij de balie om je prijs in ontvangst te nemen!